Gezellig met vrienden in de tuin aan een statafel.

Knus & gezellig

Hygge is het Deense woord voor knus en gezelligheid. Je spreekt het uit als hue-ge of húú-guh. En eigenlijk is het niet eens helemaal letterlijk te vertalen. Dat werkt vaak zo met woorden. Je vertaalt het woordelijk maar de hele sfeer kun je er niet 100% bij vertalen. Dat gevoel moet je ervaren. In deze blog proberen we het uit te leggen. Maar eerlijk is eerlijk, wij zijn niet Deens. Dus ook wij kunnen het niet 100% vertalen of uitleggen. We kunnen je wel de tip geven om het zelf te gaan ervaren in Denemarken. Een aanrader als vakantieland. De prachtige afwisselende landschappen, gezellige steden, kastelen en stranden, super aardige mensen en natuurlijk het heerlijke eten. Wij hebben er in elk geval een echt hygge vakantie gehad.

hygge-sfeer-bliving

Het gevoel van...

Om jullie nog iets meer gevoel te geven bij het woord hygge geven we een paar voorbeelden van hoe het woord gebruikt wordt:

 • At hygge sig – het gezellig hebben, zich vermaken
 • Hyggelig – gezellig
 • Vi hygger os enormt. - We hebben het enorm gezellig.
 • Hvor bor I dog hyggeligt!- Wat wonen jullie toch gezellig!
 • Stearinlys skaber hygge. - Kaarsen zorgen voor gezelligheid.
 • På Juleaften breder hyggen sig i stuerne landet over - Op kerstavond verspreidt gezelligheid zich in de huiskamers door het land.
 • - Gezelligheidssokken

(bron Wikipedia)

Oorspronkelijk komt het woord hygge overigens uit het Noors. Daar betekent het ‘welzijn’ of ‘troost’. Sinds de negentiende eeuw is dit woord ook in Denemarken in gebruik. Maar in Denemarken is het woord veel meer een onderdeel van de volkscultuur, een kenmerk van de culturele identiteit. Het zit in het DNA van de Denen en het is een manier van leven.

Hygge & Bliving

Hygge is ook waar B-Living voor staat: knus en gezelligheid. Het creëren van een warme sfeer met fijne mensen om je heen. Het geven van aandacht en liefde. Het genieten van de mooie dingen van het leven. Van de kleine geluksmomenten.

De warmte van kaarslicht, de gezelligheid van een mooie vaas met bloemen, een mooi gedekte tafel voor vrienden en familie. En natuurlijk lekker eten en drinken. Of dit nu een kop warme gemberthee is ’s avonds op de bank, of een borrel met vrienden aan een lange tafel in de tuin. Hygge is wat we nastreven. Zoveel mogelijk hygge momenten creëren. In de winter lekker knus binnen, bij de haard, met kaarslicht, warme chocomel met zelfgebakken appeltaart. In de zomer de lange zomeravonden buiten, met vrienden aan een lange tafel, vuurkorf erbij, picknicken op het strand, genieten onder de sterrenhemel.

samen-tafelen-Bliving

Vier het leven!

De jaren 2020 en 2021 hebben ons massaal geleerd hoe waardevol het is om het leven te vieren. En dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat we in alle vrijheid onbeperkt vrienden en familie kunnen ontvangen. Het is ons allemaal overkomen dat we niet zomaar visite mochten ontvangen, dat we niet tot ’s avonds laat de straat op mochten, dat we niet elke verjaardag samen konden vieren zoals we gewend waren. Zelfs met kerst, oud & nieuw, pasen, moederdag en vaderdag, konden we niet samenzijn zoals we dat graag zien. Een moeilijk besef waar we allemaal last van hebben gehad.

Sfeer in huis

Maar wat we wel massaal hebben gedaan is meer aandacht geven aan thuis. Ten eerste aan de mensen om je heen maar ook aan de sfeer in huis. We hebben ons gerealiseerd dat het heel belangrijk is om thuis een fijne sfeer te creëren waarin je je fijn voelt en kunt ontspannen. Laten we dat gevoel vooral vast houden. Maar het liefste natuurlijk wel met alle mensen om ons heen die we lief hebben. Daarom genieten we nu extra van een lange tafel met vrienden, van een spontane borrel in de tuin, of van al die uitgestelde verjaardagsfeesten.

Tips voor hygge momenten

Los van alle feestelijke momenten, genieten we van andere, spontane hygge momenten. We geven een aantal hygge tips:

 • Zorg elke week voor gezellige momenten met je gezin. Dat kan natuurlijk op elke dag, afhankelijk van de agenda. Wij vinden zondag middag een heel geschikt moment. Even samen zijn, even het weekend afsluiten, gezellig eten en kletsen. Soms een spelletje, soms ploffen we op de bank en kijken we een film. Praat-kaartjes kunnen het ook goed doen. Sommigen vragen leveren een lang gesprek of een discussie op, maar soms heeft iemand (kinderen) het idee dat we gewoon het stapeltje snel moeten doornemen. Alsof het een spelletje is. Wij moeten er maar om lachen. En natuurlijk heel belangrijk: leg die telefoon aan de kant. Even geen schermpje, maar echte aandacht voor elkaar.

 • Organiseer een spontane vrijdagmiddagborrel voor vrienden, voor iedereen die erbij kan zijn. Kun je niet aansluiten? Geen probleem. Dan sluit je een volgende keer gewoon aan. De kracht zit erin dat het een soort traditie wordt. De ene keer kan de één, de andere keer weer iemand anders. Vrienden van vrienden zijn ook welkom. Creëer het ‘zwaan-kleef-aan’ effect. En natuurlijk hoef jij niet alles te organiseren! Iedereen die komt neemt iets mee: Zelfgebakken koekjes, een fles wijn, een lekker kaasje of een mooie salade.tijd-voor-elkaar-Bliving
 • Nodig een keer spontaan de vrienden van je kinderen uit voor een PPF feest: Pannenkoeken, Pizza en Friet. Dat wordt gegarandeerd een succes. Laat de kids zelf hun pizza maken of pannenkoeken bakken. Dolle pret! Daarna steek je de vuurkorf aan en rooster je marshmellows. Vergeet geen foto’s te maken van deze mooie momenten want die leggen we graag vast.
  hygge-momenten-met-kinderen-Bliving
 • En ga je bij anderen op bezoek? Verwen je vrienden eens met een zomaar-cadeautje: een leuke kaars met een lief kaartje, een schaal vol fruit of zelfgemaakte koekjes of een pot zelfgemaakte granola. Het gaat om de aandacht die je aan elkaar geeft.

Samenzijn

Hygge is trouwens niet te vertalen naar mooie spullen of trends. Nee, het is een manier van leven, het gaat om het gevoel, het samenzijn, het genieten. Maar als wij eerlijk zijn, vinden wij mooie kaarsen en een gezellig ingericht huis toch wel iets bijdragen hieraan. Maar dat is heel persoonlijk! Zorg bijvoorbeeld voor een gezellige schaal op tafel met bloemen of een plant en wat kaarsjes. Een mooi gedekte tafel geeft ook meteen een bepaalde sfeer. Maar uiteraard is dit ondersteunend aan de sfeer die jij creëert door er te zijn, te luisteren naar elkaar en gewoon te genieten.

Heb jij nog hygge tips voor ons? Deel ze dan met ons! Hou ook onze social media in de gaten. Daar posten we regelmatig inspiratie voor hyggelige momenten.  

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd