Suns lampen Jacks wit

Trends en tips voor tuin en terras  

We hebben er dit jaar even op moeten wachten, maar nu is het zover: de zomer is begonnen! Misschien nog niet de echte meteorologische zomer, maar wel de heerlijke zomeravonden met de juiste temperatuur. Bovendien is het heerlijk lang licht, dus we genieten er met volle teugen van.

En hoe genieten we er dan van? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Maar wij houden van heerlijk zitten in de tuin, boekje erbij, of gezellige klets, muziekje op de achtergrond, heerlijke kop gemberthee en later op de avond soms nog wel een glas wijn. Soms alleen, soms samen, soms gezellig met een vriend of vriendin. Bijkletsen terwijl de vogels op de achtergrond hun vrolijke avondlied zingen. En nee, dan is een muziekje eigenlijk niet meer nodig. De geluiden van de vogels en de zoemende insecten (behalve de muggen, maar daar nemen we maatregelen tegen), de geuren van bloeiende bloemen, de warmte van een zachte bries, de lucht die steeds meer roze kleurt en dan vervolgens donker wordt… We steken een paar kaarsen aan en blijven lekker buiten zitten. Helemaal van deze tijd, buiten zitten! We genieten steeds meer van de buitenlucht.

Natuurlijk genieten we een beetje meer als we ons terras gezellig hebben aangekleed. Fijne tuinmeubels, een warm kleed, bloemen en kaarsen. Maar wat zijn nu de laatste tuintrends? We zochten het voor jullie uit.

 

Groen, groener, groenst en mooie kleurige bloemen! Eén met de natuur.

En dan niet zozeer de kleur van je meubilair en accessoires. Want hierin vinden we juist heel veel kleur terug. Gekleurde accessoires met vaak een basic ondergrond. Zo zien we veel overkappingen met zwart gepotdekselde wanden, mooie stoere houten balken van Douglas hout en een grijze tegel. Prima basis! Maar met groen bedoelen we met name de planten en bomen. Net zoals we deze steeds meer in onze woonkamers zetten, willen we ook groene tuinen. Alsof we midden in het bos leven. En het is ook nog eens goed om veel planten en met name bloemen in onze tuin te hebben. Bloemen trekken bijen, hommels en vlinders aan. En aangezien zij het steeds moeilijker hebben in Nederland, dragen wij graag een steentje bij (leuke woordspeling!). Hoe meer bloemen in de tuin, hoe meer bijen, vlinders en hommels een goed bestaan kunnen hebben. Goed voor de biodiversiteit, goed voor ons eco-systeem.

Hommel geniet van bloem

Ook andere insecten hebben een belangrijke plaats in de kringloop van onze flora en fauna. Daarom zien we steeds meer insectenhotels en worden mensen gevraagd om in de maand mei minder of niet te maaien. Geen probleem denken wij. Scheelt weer tijd, en de natuur vaart er wel bij! Alle beetjes helpen! Een beetje verwilderde tuin draagt bij aan een gezond leefklimaat. En zeg nou eerlijk, een bloemenzee in je tuin vol met klaprozen wil toch iedereen wel?

Klaprozen op de hei

Ook je terras kun je aankleden met planten in potten met de mooiste bloemen in vrolijke kleuren. Hortensias, Spaanse margrieten, viooltjes of een ‘gewone’ begonia. Of wat dacht je van een tropische oleander of een heuse palmboom of olijfboom? Het kan allemaal. En waarom zou je ze per plant in een pot zetten? Pak een ruime plantenbak en zet verschillende planten bij elkaar. Ook in een perk of een border geeft dit een heel leuk effect. Met bloemen in de vaas doen we dit tegenwoordig ook: van elke bloem slechts 1 exemplaar. We noemen dit een plukboeket. Dit kopiëren we naar onze tuin: de gemengde plantenbakken. En weet je wat het echte paradijs is voor bijen, hommels en vlinders? Lavendel! En wij houden er ook van. Het doet ons denken aan Frankrijk en de geur zorgt voor de nodige ontspanning en maakt ons blij! Hoe meer groen en bloem, hoe meer we ons één voelen met de natuur. En dat is dan weer goed voor lichaam en geest. Win-win zeggen wij.

 Bloemenperk in de tuin

Onze tuin als tweede woonkamer

Je ziet ze tegenwoordig overal: overkappingen, tuinhuisjes, veranda’s. Waar dit vroeger vooral gecreëerd werd in de grotere tuinen, zie je nu dat in eigenlijk elke tuin wel een overkapping past. Een gezellig hoekje waar je heerlijk buiten kunt zitten, ook als het regent. Het zijn eigenlijk tweede woonkamers, of tuinkamers geworden. Heerlijk om je even terug te trekken van de dagelijkse bezigheden, of heerlijk voor kids om een groep vrienden te ontvangen. En zo’n extra leefruimte willen we natuurlijk net zo gezellig aankleden als onze woonkamer binnen. Inclusief een loungebank of stoel waar we ontspannen in weg kunnen zakken, warme sfeerverlichting en gezellige accessoires. We leggen een warm kleed op de grond zodat we het echte huismaker gevoel creëren. Een poef als extra zitplaats kleedt ook nog eens leuk aan.

Suns poef naturel in tuinsetting

En als het donker wordt, steken we natuurlijk de kaarsen aan. Een mooi windlicht zodat de vlammetjes niet uitwaaien door een briesje wind, of de mooie dinerkaarsen waar we zo dol op zijn.

We zien zelfs de mooie eieren met aan de binnenkant goud en aan de buiten kant bijvoorbeeld grijs/ zwart steeds meer in de buitenruimten verschijnen. Ze geven een sfeervol flikkerend licht.

Kandelaar eieren in diverse afmetingen voor een sfeervolle kamer

Een hippe tafellamp maakt een ruimte helemaal af. Ook zonder dat deze aanstaat is het al een pronkstuk in je buiten-zitkamer.

Een prikkabel met verschillende lampjes geeft ook een sfeervol beeld. Een soort kerstverlichting in de tuin eigenlijk, maar dan het hele jaar door. Wij moeten denken aan de Italiaanse diners aan een lange tafel of zelfs een beetje aan een festivalsfeer. Hang ze op tussen de bomen of aan de overkapping boven te terras.

Niet iedereen heeft een overkapping in de tuin. Tegenwoordig zijn er ook losstaande, kant en klare tuinoverkappingen te koop. Deze staan in één dag. Het geeft bescherming tegen zon en tegen regen. Daarnaast biedt het een comfortabel en gezellig gevoel. Leuk om lampjes aan op te hangen of gezellig hangplanten.

En als het dan toch een beetje afkoelt, pakken we een lekker plaid of maken we de heater aan. Deze zijn tegenwoordig ook in allerlei moderne uitvoeringen te koop. Het lijken designlampen, maar ze geven een hoop warmte. Hierdoor kunnen we nog langer buiten zitten.

 

Kleine feestjes in de tuin

Wat hebben we dat gemist, feestjes in de tuin. Hopelijk kunnen we dit in klein comité weer organiseren binnenkort. En dan dekken we de tafel met gezellig servies, karaffen met water, bloemen en kaarsen.

Cosy & Trendy servies voor sfeervol genieten

Of we nog van een trend kunnen spreken dit jaar 2021, dat weten we nu nog niet. Eén dingen weten we wel: zodra dit weer mag en kan, dan worden er heel veel feestjes, etentjes, borrels en BBQ’s ingehaald. We vieren dan alle verjaardagen, eindexamenfeestjes, pasen, kerst, oud en nieuw in één keer goed. Of wel 2 of 3 keer. Als het weer kan, dan gaan we los. De trend is dan: gezellig samenzijn met familie en vrienden. Zoveel en zo vaak als het kan, zonder beperkingen, zonder regels. Deze trend zal lang aanhouden verwachten wij, heel lang. Daarom investeren wij nu in een gezellige tuin en buitenverblijf. Zodat we straks alleen nog maar die feestjes hoeven te organiseren. Tegen die tijd maken we jullie blij met tips en recepten voor de gezellige feestjes. Voor nu genieten we nog even in klein gezelschap van onze tuin.

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd