Aardbeien met gesmolten chocolade

Je doet je ogen open, knippert twee keer en er staat een ontbijtje klaar. Dank je mam! Of je staat in de startblokken om naar school te gaan en je lieve mams rent even achter je aan met je tas, wederom bedankt mama! Moeders…ze zijn er in alle soorten en maten. Alle ballen houden ze in de lucht, een druk gezin, een huishouden en vaak ook nog een veeleisende baan. Te veel om op te noemen eigenlijk. Klinkt logisch dus dat er een Moederdag bestaat. In Nederland valt Moederdag op de tweede zondag in mei. Dat is in 2020 dus op 10 mei. Dé dag om alle moeders te verwennen met ontbijt op bed, aandacht, knutsels en kadootjes. Maar waar komt Moederdag eigenlijk vandaan? En hoe gaan we deze dag vieren in deze bijzondere tijd? In deze blog vind je tips en inspiratie.

RHEA, MARIA, PRESIDENT WOODROW… EN EEN BOSJE BLOEMEN

Oorspronkelijk komt Moederdag al uit de Griekse oudheid. Daar werd één dag per jaar Rhea vereerd. Rhea is volgens de Griekse mythologie de moeder van een aantal belangrijke Goden zoals Zeus, Hades, Hera, Poseidon, Hestia en Demeter. 

Rhea, moeder der Goden

Rhea, moeder der Goden

Daarna heeft iedere cultuur er een eigen draai en invulling aan gegeven. De Christenen in Europa vereerden Maria en gingen later hun eigen moeder bezoeken op deze dag. In 1870 startte Julia Ward Howe, voorvechtster van vrouwenrechten uit Philadelphia, een campagne om een dag te benoemen waarop vrede en vrouwenrechten worden ‘gevierd’.

Dan is het 1907. Anna Jarvis verliest haar moeder. Ze begint te schrijven over haar moeder. Kleine stukjes tekst met herinneringen en gedachten. Eigenlijk wil ze deze korte teksten bundelen in een boek, voor de vrienden van haar moeder in Grafton. Als eervolle herinnering. Haar moeder, Anna Marie Reeves Jarvis, een lokale held. Een legende. Lees maar…

Anna Marie Reeves Jarvis, geboren in 1832, trouwde op 18-jarige leeftijd. Van de 6 kinderen die zij kreeg, overleefden er slechts 2. De andere kinderen stierven aan verschillende ziekten als gevolg van gebrek aan hygiëne, vochtige huizen zonder verse lucht, bedorven eten en melk van zieke koeien. Anna Marie richtte daarom een moeders-werkgroep op met als motto: "Mother's Work — For Better Mothers, Better Homes, Better Children, Better Men and Women." Werkgroepjes van moeders die streden tegen kinderziekten en kindersterfte.

De werkgroep promootte het afdekken en weggooien van afval, het weggooien van bedorven eten en drinken en het schoonmaken en luchten van huizen. Daarnaast zorgden zij voor zieken en tijdens de Burgeroorlog voor gewonden. Toen midden in het oorlogsgeweld een overleden soldaat naar het dorp werd gebracht met de vraag aan de bewoners om voor hem te bidden waarbij de spanningen opliepen omdat het een soldaat van de ‘vijand’ was, stapte Anna Marie naar voren en sprak een gebed uit. De menigte kalmeerde.

Anna Marie Reeves Jarvis, een lokale held, later een legende. Haar dochter, Anna Jarvis, wilde haar moeder eren en herinneren. Zij organiseerde de eerste Mother’s Day in 1908. Ze deelde anjers uit en promootte op deze manier moederdag. Zes jaar later, in 1914 heeft president Woodrow Wilson deze dag benoemd tot nationale feestdag.

 Anna marie Reeves Jarvis en Anna Jarvis stichter van Mother's day

Anna marie Reeves Jarvis en Anna Jarvis stichter van Mother's day

Postzegel

Later keerde Anna Jarvis zich tegen Mother’s Day omdat dit steeds commerciëler werd. Zij spendeerde zelfs haar familiekapitaal voor het voeren van campagne tégen de feestdag. In haar overlijdensbericht stond vermeld dat ze verbitterd was omdat mensen zelfs gedrukte ansichtkaarten naar hun moeder stuurden. Zij vond dit "een slecht excuus omdat men te lui is om een brief te schrijven".

In Nederland zijn we rond 1925 begonnen met het vieren van moederdag. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde greep deze dag aan om bossen bloemen voor moeder te promoten. In 1927 werden 30.000 tulpen uitgedeeld op Rotterdamse scholen, die kinderen aan hun moeders mochten geven. En een lokale bakkersschool maakte elk jaar een hele grote Moederdagtaart speciaal voor de Koningin. Met deze acties werd Moederdag ook in Nederland steeds bekender. 

Krantenbericht

Wat een historie, wat een tijdgeest! En nu is het 2020 en zitten we midden in een Corona Crisis. Hoe vieren we Moederdag in de Corona Crisis?

KNUTSELWERKJES – MAAR DE SCHOLEN ZIJN NOG DICHT…

Alle moeders van kleine kinderen zijn elk jaar weer blij met de zelfgemaakte knutselwerkjes en de gedichtjes die worden voorgedragen. Maar dit jaar gaan de scholen pas na Moederdag weer open. Vaders en kinderen kom op, zelf aan de slag dus. Wij helpen je hier graag bij en beloven je dat het makkelijk is en nog leuk om te doen ook. Zoals deze kinder-bloemenhandjes of een hippe, zelf beschilderde bloempot.

Knutselwerk voor moederdagKnutselwerk voor moederdag    Knutselwerk voor moederdag

 

EEN GEDICHTJE HOORT ERBIJ  

En om het helemaal gemakkelijk te maken, ook nog een paar korte gedichtjes erbij. Moeders zijn er dol op. Zelf te bedenken of te vinden op internet. Hierbij twee suggesties:

MAMA IS DE ALLERLIEFSTE
Vandaag word je door mij lekker verwend.
Omdat je mijn lieve Mama bent.
Ik heb iets leuks gemaakt voor jou.
Omdat ik zo verschrikkelijk veel van je hou.
Eerst krijg je nog een dikke kus van mij.
Dit hele lieve kadootje maakt je vast super blij!


LIEVE MAMA
Lieve mama, word snel eens wakker,
hier is dan je kleine lieve rakker.
Doe je ogen nu eens even open,
ik ben lekker bij je in bed gekropen.
Weet je wat ik tegen je zeggen wou:
ik hou verschrikkelijk veel van jou!

 

MOEDERDAG 2020 – OP AFSTAND MAAR TOCH SAMEN

Natuurlijk vieren wij graag Moederdag!  Maar dit jaar is het toch een beetje anders dan ‘normaal’. Dit jaar mogen we niet zomaar samen komen en houden we juist afstand om ouderen en kwetsbaren te beschermen. Oma bezoeken is dan een stuk lastiger. Daarom is het extra belangrijk om toch aandacht te schenken aan Moederdag, ook in deze tijd van Corona. Een paar ideeën… Als je gewend bent om samen te komen voor koffie met taart, een lekkere lunch of een gezellige borrel of een etentje, dat wordt nu iets anders. Maar het kan nog steeds. Organiseer bijvoorbeeld een digitale Moederdaglunch. Ieder aan een eigen gedekte tafel thuis, laptop op tafel. Of anders stuur in elk geval toch dat kaartje. Waar Anna Jarvis dit ‘lui’ vond, vinden we dit tegenwoordig weer hartstikke leuk! De kaart is terug van weggeweest. Een videoboodschap inspreken en opsturen, ook gezellig! En wat dacht je van een kado als een fotoboek of een memory spel gemaakt van kinderfoto’s? Familieherinneringen ophalen terwijl Skype of Groupsparty aan staat. Wedden dat je toch een gevoel van samen hebt?!

 

ORIGINELE MOEDERDAGKADO’S  

En wil je naast de knutsels, de gedichten en natuurlijk het ontbijt op bed, moeder nog meer verrassen? Een bos bloemen blijft natuurlijk altijd een hit! Een abonnement op Bloomon misschien nog wel meer. Een goed boek, een tijdschrift, een foto van het gezin, het kan allemaal. Sommigen hebben zelfs ineens tijd om dat ene vakantieboek te maken, of het leuke-gezins-momenten-boek. Ook leuk als jaarposter op de WC. Niet moeilijk. Verzamel gewoon de leukste foto’s van je telefoon en maak ze tot een poster. Via Albelli of de Hema zo gemaakt. En in deze tijd van thuis blijven, besteden we allemaal meer aandacht aan huis en de tuin. Misschien is een leuk windlicht of een mooie vaas voor de bloemen wel een leuk idee.

 

Windlicht voor moederdagVaas voor moederdag

Of wat dacht je van deze leuke poefjes voor in de tuin?

 

RESTAURANTJE THUIS

In andere jaren gaan we graag naar een restaurant. Helaas zal dit in 2020 niet gaan. Daarom organiseren we een restaurantje thuis. Er zijn veel lokale ondernemers die speciale moederdag gerechten maken die je kunt afhalen en thuis soms alleen maar hoeft op te warmen. Dit mes snijdt aan twee kanten: jullie hebben een heerlijke maaltijd, zij zijn er enorm mee geholpen! Dat smaakt vast nog lekkerder.

Maar het is natuurlijk ook leuk om zelf aan de slag te gaan, met de kinderen. Op www.ah.nl/allerhandekids/ staan allerlei leuke recepten voor kinderen om te maken. Er zitten zelfs instructiefilmpjes bij! Of kijk eens op https://www.youtube.com/watch?v=_WxTHwdymDM voor speciale moederdagkoekjes.

Of wat dacht je van deze overheerlijke aardbeien met chocola? Zelf gemaakt door mijn dochter en een vriendin. Zooo ontzettend lekker!!!

Aardbeien met laagje chocoladeaardbeien met gesmolten chocolade

Ik wens jullie een hele fijne, bijzondere moederdag! Ik verheug me alvast! En vergeet geen foto’s te maken van de bijzondere momenten. Leuk voor later, zeker van dit bijzondere jaar 2020!

 

8 commentaar

gkNeBzUGl

gkNeBzUGl

gxfaArmzvlJRiu

AnumDvXjck

AnumDvXjck

KvbNSGQqna

YaKiyOrXqnJkUzo

YaKiyOrXqnJkUzo

VbRFdBelN

ZoUMBkGwAfiuyHEp

ZoUMBkGwAfiuyHEp

SdlYnKHIRgJmax

GnchKJHZfCR

GnchKJHZfCR

HDwkenYcIxQMRGWP

MdmnyNEDZRpGiH

MdmnyNEDZRpGiH

ZrSoJYqKhCsk

IXEmvDRgp

IXEmvDRgp

SwEIcqTHZ

BCNEoLJPysVrlkF

BCNEoLJPysVrlkF

BsdbDGkqy

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd