Stevige zilverkleurige vaas met een enkele tak

5 x inspiratie en een extra Corona Paastip!

Pasen wordt gezien als het begin van het voorjaar. Soms hebben we geluk en hebben we er al een paar mooie voorjaarsdagen op zitten. Soms hebben we pech en dan hebben we een witte Pasen in plaats van een witte Kerst. Je kunt er niks van zeggen. We kunnen alleen maar hopen op mooi weer zodat we lekker kunnen genieten van onze paasbrunch buiten, of in elk geval de eieren kunnen verstoppen in de tuin.

We hebben er geen invloed op. Waar we wel invloed op hebben is de voorjaarssfeer in huis. Haal mooie tulpen in huis, of hyacinten. Leuk voor de sfeer, heerlijk voor de geur. Maar wat zeker niet mag ontbreken met Pasen, is natuurlijk mooie paastakken! En deze zijn niet alleen met de paasdagen mooi, je kunt er daarna nog weken van genieten. Des te meer reden om eens goed te bedenken wat je dit jaar in huis wilt halen.


WAAR KOMT DE TRADITIE VAN PAASTAKKEN VANDAAN?

Om de historie te begrijpen moeten we al ver terug in de geschiedenis. De paastakken zijn eigenlijk een praktische oplossing voor de paasboom. En de paasboom verwijst weer naar de meiboom. Deze werd al in de tijd van de Germanen elk voorjaar vereerd. Hiermee werd vroeger het begin van de zomer gevierd en werd de natuur gehuldigd. Men geloofde dat het planten van een meiboom zorgde voor vruchtbaarheid van akkers, vee en mensen.  De meiboom was een echte boom of een versierde paal met krans en linten. Elk gebied kende hierin een eigen traditie. In sommige plaatsen wordt dit nog steeds gevierd. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor paastakken; iets praktischer dan een hele boom, maar zeker zo mooi!

De verering van een meiboom

 WELKE TAKKEN KIES JE ALS PAASTAKKEN?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Sowieso hou ik ontzettend van een mooie bloesemtak. Niks is meer voorjaar dan bloesem. Soms valt Pasen wat vroeger, soms een paar weken later in het voorjaar. Ook is het natuurlijk afhankelijk van het voorjaarsweer, welke takken er op welk moment in bloei staan. Kijk maar eens in de tuin, of kijk de buren lief aan. Misschien mag je wel een tak van hun mooie boom afknippen. Ook zijn bloesemtakken te koop bij de lokale bloemist of zelfs de supermarkt. Wil je de takken extra lang goed houden, kijk dan eens op deze tip van Libelle TV.
Magnolia takken 

De meest gebruikte takken voor Pasen zijn de takken van een kronkelwilg, een kronkelhazelaar, een magnolia (witte of roze bloemen), het Chinees klokje (gele bloemen) of een katjestak.

Witte magnolia  Witte mangoliaKatjes takken 

Ze hebben allemaal een verschillende uitstraling. Kies wat je mooi vindt, of maak een combinatie van verschillende takken.

PAASTAKKEN VERSIEREN

Met Kerst versieren we een kerstboom. We kunnen er uren mee zoet zijn. Steeds vaker wordt er ook veel aandacht besteed aan mooie versiering in huis met Pasen. Een enkele tak is prachtig, zeker als er mooie bloesem aan zit. Maar je kunt ook de takken nog extra versieren.

Waar denk je aan bij voorjaar: bloemen, eieren, kuikentjes, veertjes, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken. Het kan allemaal in je paasboom. Deze versieringen kun je kant en klaar kopen maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Kijk maar eens op Pinterest. Genoeg inspiratie te vinden.

Kies een bepaalde stijl. Wat past in je woonkamer? Heel neutraal, of juist heel kleurig? En dan heel bont of juist zachte pastel kleuren? Eigenlijk kan alles, het is een kwestie van smaak.

Paastakken met simpele gekleurde paaseitjes

 PAASTAKKEN VERSIEREN MET KINDEREN

Vroeger versierde ik altijd met mijn moeder de paastakken. Eerst bliezen we zelf de eieren uit. Liefst witte eieren, want deze kon je beter schilderen. Eieren uitblazen is heel simpel. Je pakt een naald en prikt onderin het ei een gaatje. Heel voorzichtig breek je kleine stukjes schaal af, totdat je een gaatje hebt van een paar millimeter. Vervolgens prik je aan de bovenzijde een iets kleiner gaatje of drie kleine gaatjes.

Bovenzijde 3 gaatjes, onderzijde een iets groter gaatje Bovenzijde 3 gaatjes, onderzijde een iets groter gaatje

Je blaast aan de bovenzijde het eiwit en – geel eruit. Je spoelt de eieren na met water. Je zuigt er een beetje water in en, schudt even op en neer en blaast het water er weer uit. Je laat de eieren even drogen. Daarna zijn ze klaar om te schilderen of te beplakken met stikkers. Met een klein stukje lucifer of prikkertje en een draadje hang je de eieren op. Origineler dan dit, wordt het niet. Ook leuk als cadeautje voor oma of opa. Vind je dit te veel werk? Dan kun je natuurlijk ook met papier, schaar en kleurpotloden aan de gang. En de inhoud van het ei? Daar bak je een lekkere omelet van of een heerlijke cake.


MOOIE VAZEN VOOR PAASTAKKEN

Natuurlijk hebben mooie paastakken een mooie en stevige vaas nodig. De takken zijn vaak zwaar, zeker als ze ook nog versierd zijn. Pak een grote vaas. Als deze met water nog niet zwaar genoeg is, doe dan onderin wat knikkers, stenen of zand. Dan blijft de vaas vanzelf beter staan. De vazen van B-living zoals de Cadiz, Madrid zilver en Madrid goud zijn hiervoor uitermate geschikt!

 Stevige zilverkleurige vaas met een enkele takStevige zilverkleurige met een enkele takStevige goudkleurige vaas met een enkele tak


CORONA PAASTIP

Maar hoe vieren we nu een gezellig paasfeest? Normaal gesproken nodigen we familie of vrienden uit voor een gezellige paasbrunch. Helaas is dat niet mogelijk in deze tijd van Corona. Daarom hebben wij dit jaar het volgende bedacht. We organiseren een online paasbrunch. Iedereen dekt zelf de tafel en maakt lekkere gerechten. Op een bepaald tijdstip zetten we Skype aan of een andere medium waarmee we samen kunnen bellen. En dan kunnen we zelfs op grote afstand, toch samen aan tafel. Een beetje vreemd, maar een goed alternatief in deze tijd.

Wij wensen jullie allemaal een hele fijne Pasen!

9 commentaar

QDlSoEIsh

QDlSoEIsh

IodJjHbinAYPwk

MJXhdWfDnNp

MJXhdWfDnNp

CthgYUsfuG

scBAVZHvR

scBAVZHvR

gxXsGJwiejkF

YtqpoIGPOfUy

YtqpoIGPOfUy

dqtJPwcghoKFE

JcKVwOfYRaXhES

JcKVwOfYRaXhES

RXqnLEBA

NpCfcedyZmBo

NpCfcedyZmBo

zlAZnEFdLejgGpH

ofTlrOGeuqv

ofTlrOGeuqv

BhMWyPDTdm

pgFzKbJZsYd

pgFzKbJZsYd

NSfFtREPLBxpXn

jvTgDdli

jvTgDdli

jcLpGoPXivD

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd