Hoekbank tuin grijze kussens

Moederdag valt in Nederland op de tweede zondag in mei. Dat is in 2021 dus op 9 mei. De dag om alle moeders te verwennen met ontbijt op bed, aandacht,  knutsels en kadootjes. Maar waar komt moederdag nu vandaan? En hoe gaan we deze dag vieren in deze nog steeds bijzondere tijd? In deze blog vind je tips en inspiratie.

Rhea, Maria, President Woodrow en een bosje bloemen.

Oorspronkelijk komt Moederdag al uit de Griekse oudheid. Daar werd één dag per jaar Rhea vereerd. Rhea is volgens de Griekse mythologie de moeder van een aantal belangrijke Goden zoals Zeus, Hades, Hera, Poseidon, Hestia en Demeter.

Rhea, moeder der Goden 

  Rhea, moeder der Goden

Daarna heeft iedere cultuur hier zo lange tijd een eigen invulling aangegeven. De Christenen in Europa vereerden Maria en gingen later hun eigen moeder bezoeken op deze dag. In 1870 start Julia Ward Howe, voorvechtster van vrouwenrechter uit Philidelphia een campagne om één dag te benoemen om vrede en vrouwenrechten te vieren.

Dan is het 1907. Anna Jarvis verliest haar moeder. Ze begint te schrijven over haar, kleine stukjes tekst, haar gedachten over haar moeder. Eigenlijk wil ze deze korte teksten bundelen in een boek, voor de vrienden van haar moeder in Grafton, als eervolle herinnering. Haar moeder, Anna Marie Reeves Jarvis, een lokale held, een legende. Lees maar:

Anna Marie Reeves Jarvis, geboren in 1832, trouwde op 18 jarige leeftijd. Van de 6 kinderen die zij kreeg, overleefden er slechts 2. De andere kinderen stierven aan verschillende ziekten als gevolg van gebrek aan hygiëne, vochtige huizen zonder verse lucht, bedorven eten en melk van zieke koeien. Anna Marie richtte daarom een moeders-werkgroep op met als motto: "Mother's Work — For Better Mothers, Better Homes, Better Children, Better Men and Women." Werkgroepjes van moeders die streden tegen kinderziekten en kindersterfte.

De werkgroep promootte het afdekken en weggooien van afval, het weggooien van bedorven eten en drinken en het schoonmaken en luchten van huizen. Daarnaast zorgden zij voor zieken en tijdens de Burgeroorlog voor gewonden. En zelfs toen midden in het oorlogsgeweld een overleden soldaat naar het dorp werd gebracht met de vraag aan de bewoners om voor hem te bidden, en de spanningen opliepen omdat het een soldaat van de ‘vijand’ was, stapte Anna Marie naar voren en sprak een gebed uit. De menigte kalmeerde.

Anna Marie Reeves Jarvis, een lokale held, later een legende. Haar dochter, Anna Jarvis, wilde haar moeder eren en herinneren. Zij organiseerde de eerste Mother’s Day in 1908. Zes jaar later, in 1914 heeft president Woodrow Wilson deze dag benoemd tot nationale feestdag.

 

Anna Marie Reeves Jarvis en Anna Jarvis, stichter van Mother's Day

Anna Marie Reeves Jarvis                Anna Jarvis, stichter van Mother's Day

Later keerde Anna Jarvis zich tegen Mother’s Day omdat dit steeds commerciëler werd. Zij spendeerde zelfs haar familiekapitaal voor het voeren van campagne tegen de feestdag. In haar overlijdensbericht stond vermeld dat ze verbitterd was geraakt omdat mensen zelfs gedrukte ansichtkaarten naar hun moeder stuurden. Zij vond dit "een slecht excuus omdat men te lui is om een brief te schrijven".

In Nederland zijn we rond 1925 begonnen met het vieren van moederdag. In Nederland heeft vooral de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde deze dag aangegrepen om de bossen bloemen voor moeder te promoten. In 1927 werden 30.000 tulpen uitgedeeld op Rotterdamse scholen, die kinderen aan hun moeders mochten geven. En een lokale bakkersschool maakte elk jaar een hele grote moederdagtaart speciaal voor de Koningin. Met deze acties werd moederdag ook in Nederland steeds bekender.  Zo worden op geen enkel andere dag meer bossen bloemen cadeau gegeven als op Moederdag. (bron: West Virginia Department of Arts, Culture and History, Wikipedia)

Wat een historie, wat een tijdgeest! En nu is het 2020 en zitten we nog midden in een Corona Crisis. En hoe vieren we moederdag in de Corona Crisis?  

Een gedichtje hoort erbij

Een lief gedichtje hoort erbij! Moeders zijn er dol op!! Zelf te bedenken, of zeker ook te vinden op internet. Hierbij twee suggesties:

MAMA IS DE ALLERLIEFSTE
Vandaag word je door mij lekker verwend.
Omdat je mijn lieve Mama bent.
Ik heb iets leuks gemaakt voor jou.
Omdat ik zo verschrikkelijk veel van je hou.
Eerst krijg je nog een dikke kus van mij.
Dit hele lieve kadootje maakt je vast super blij!


LIEVE MAMA
Lieve mama, word snel eens wakker,
hier is dan je kleine lieve rakker.
Doe je ogen nu eens even open,
ik ben lekker bij je in bed gekropen.
Weet je wat ik tegen je zeggen wou:
ik hou verschrikkelijk veel van jou!

Moederdag 2021 - Op afstand maar toch samen    

Elk jaar vieren wij graag Moederdag! Maar dit jaar is het toch nog steeds een beetje anders dan ‘normaal’. Vorig jaar mochten we niet zomaar samen komen en hielden we juist afstand om ouderen en kwetsbaren te beschermen. Dit jaar is dat hopelijk al weer ietsje beter. Maar nog steeds niet zoals normaal. Daarom is het extra belangrijk om aandacht te schenken aan Moederdag, zeker in deze tijd van Corona. Een paar ideeën. Als je gewend bent om samen te komen voor koffie met taart, een lekkere lunch of een gezellige borrel of een etentje, dat wordt iets anders. Maar het kan nog steeds. Organiseer bijvoorbeeld een digitale moederdaglunch. Ieder aan een eigen gedekte tafel thuis, laptop op tafel. Of anders stuur in elk geval toch dat kaartje. Waar Anna Jarvis dit ‘lui’ vond, vinden we dit tegenwoordig weer hartstikke leuk! De kaart is terug van weggeweest. Een videoboodschap inspreken en opsturen, ook gezellig! En wat dacht je van een kado als een fotoboek, familieherinneringen ophalen, terwijl de Skype aan staat. Wedden dat je toch een gevoel van samen hebt?! En misschien durf je het al wel weer aan om echt samen te zijn. Dat is helemaal heerlijk!

Originele moederdagkado's   

En wil je naast de knutsels, de gedichten en natuurlijk het ontbijt op bed, moeder nog meer verrassen? Een bos bloemen blijft natuurlijk altijd een hit! Een abonnement op Bloomon misschien nog wel meer. Een goed boek, een tijdschrift, een foto van het gezin, het kan allemaal. Sommigen hebben zelfs ineens tijd om dat ene vakantieboek te maken, of het leuke-gezins-momenten-boek. Ook leuk als jaarposter op de WC. Niet moeilijk. Verzamel gewoon de leukste foto’s van je telefoon en verzamel ze in een poster. Via Albelli of de Hema zo gemaakt. En in deze tijd van thuis blijven, besteden we allemaal meer aandacht aan huis en tuin.

Top 10 moederdagcadeau’s van B-Living

Een prachtige vaas, een pronkstuk zelfs zonder bloemen. Maar nog leuker met mooie takken, pampasgras, droog- of kunstbloemen.

Grote zilveren vaas Madrid gevuld met pampasgrasBliving vaas Cadiz met pampasgras

Een heerlijke plaid voor de frisse koude lenteavonden. Verkrijgbaar in 3 mooie kleuren: taupe, groen of oranje.

Katoenen plaids in de kleuren taupe en groen

Elke tafel verdient een mooie schaal met leuke gezellige ornamentjes: een plantje, een kaars, een fotolijstje of een bloemetje. Of je zet er mooie bolletjes in of een paar orchideeën. Met deze schalen kun je eindeloos variëren.

 Zilveren schaal Oslo opgemaakt met bloemen en kaarsen van Rustik LysGrote zwarte schaal opgemaakt met orchideeën

Kaarsen, kaarsen, kaarsen

De meeste moeders houden ervan. En natuurlijk wil je een paar mooie kandelaars. Deze kandelaars gebruik je voor dinerkaarsen of voor stompkaarsen. Multifunctioneel! Of wat dacht je van de super hippe swirl kaarsen? Eigenlijk te mooi om te branden. Wil je meer lezen over kaarsen? Lees dan onze blog.

 De swirl kaarsen van Rustik Lys in diverse kleurenRustik Lys dinerkaarsen in diverse kleuren in de concrete standaard van Rustik Lys die geschikt is voor dinerkaarsen en stompkaarsen

Wil je moeder verwennen met een mooi pronkstuk in de tuin? Een poef is altijd handig. Je verplaatst deze makkelijk van de ene hoek naar de andere. Je hebt een extra zitplaats en het staat ook nog eens heel gezellig. Je krijgt er meteen een lounge-gevoel bij.

Suns poef naturel met plaids van Bliving in de kleuren taupe en groen

Misschien staat extra aankleding voor de tafel wel op het lijstje. Dan is een windlicht of een tafellamp van Suns een origineel idee. Heerlijk voor de lange zomeravonden!

 Suns lampen Tom. Teak houten frame met antraciet tinten.Windlichten in roestbruin en zwart

Ik wens jullie een hele fijne, bijzondere moederdag! En vergeet geen foto’s te maken van de bijzondere momenten. Leuk voor later, zeker van dit bijzondere jaar 2021!

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd