Het wordt steeds populairder in Nederland: Valentijnsdag! 14 februari, de dag dat we de liefde vieren. Mensen geven elkaar extra aandacht en cadeautjes, traditioneel anoniem, aan een stille liefde. Maar waar komt het vandaan, Valentijnsdag? Dat leggen we aan je uit in deze blog.
Eigenlijk gaat Valentijnsdag al heel ver terug. In 496 riep paus Gelasius 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Het is niet duidelijk wie nu precies de echte Heilige Valentijn was. In de oude verhalen komen we wel 3 of 4 Valentijns tegen. Wil de echt Valentijn opstaan?? Het maakt het des te mysterieuzer. En dat past natuurlijk een beetje bij het Valentijnsfeest zoals wij dat kennen. Daar weet je ook nooit helemaal zeker wie de afzender is…
Een duikje in de geschiedenis…
De eerste Valentijn die we tegen komen, is Valentinus van Rome. Deze Romeinse priester kwam in 269 na Chr. Om het leven tijdens de Christenvervolgingen. De tweede heilige Valentijn is Valentinus van Terni, de bisschop van Terni. Ook hij kwam om het leven tijdens deze Christenvervolgingen. Misschien is Valentinus van Terni dezelfde persoon als de Valentinus van Rome. Dat weten we niet precies. Dan is daar nog Valentinus van Rhetië. Hij was een bisschop die rondtrok in Duitsland en Oostenrijk. Hij overleed rond 475 na Chr. in Tirol. Tenslotte hebben we het over Valentinus van Tongeren. Hij was in de 4e eeuw de bisschop van, jawel, Tongeren. Hij was de voorganger van Sint Servaas. Daarom wordt onze Nederlandse Valentijn nog steeds vereerd in de Sint Servaas in Maastricht.
Een oude legende vertelt ons dat de priester Valentijn weigerde om de wet van de Romeinse keizer Claudius II uit te voeren. Deze wet schreef voor dat de soldaten niet mochten trouwen, omdat getrouwde mannen minder goede soldaten waren. Vrijgezellen mannen zouden eerder bereid zijn om te sterven op het slagveld. In het geheim voltrok priester Valentijn huwelijksceremonies. Toen keizer Claudius hierachter kwam, liet hij Valentijn arresteren. Vlak voor zijn executie schreef Valentijn een liefdesbrief aan de blinde dochter van zijn cipier Asterius. Hij ondertekende de brief met de woorden: “Van jouw Valentijn”. Toen de dochter deze brief las, kon zij weer zien. Een wonder was geschied!
Wat een prachtig romantisch verhaal. En je hoeft natuurlijk helemaal geen Valentijn te heten om met dezelfde woorden te ondertekenen… Dat maakt het ook zo spannend… Van wie zou de kaart zijn? De brief? Of de roos? Want zo vieren we tegenwoordig Valentijnsdag. Je kunt, geheel anoniem, een lieve boodschap sturen naar je stille liefde. Maar als je wel een liefde hebt, maar deze niet meer stil houdt, is het natuurlijk ook DE gelegenheid om iemand te verrassen met een mooie bos bloemen, een gezellig etentje of gewoon een hele lieve boodschap op papier.
En hier speelt de commercie natuurlijk maar al te graag op in. Vanaf de 19e eeuw begint de bevolking in Engeland elkaar Valentijnskaarten te sturen. En rond 1840 waait de traditie ook over naar de Verenigde Staten. In Boston werden voor het eerst in 1847 massaal Valentijnskaarten gedrukt en verkocht. Daarna werd het elk jaar populairder. En het bleef niet alleen bij kaartjes. Ook chocoladefabrikanten, juweliers en bloemisten zagen hun kans schoon en maakten speciale Valentijns sieraden, bloemstukken en chocolaatjes. Echt lieve cadeautjes voor de liefste op de wereld. En het bleef niet alleen bij anonieme liefdes. Ook stelletjes laten elkaar op 14 februari weten dat ze van elkaar houden.
Traditie of niet?
Wanneer spreken we van een traditie? Volgens Van Dale is de definitie van traditie “oude gewoonte van een (grote) groep mensen”. Is het al echt een gewoonte, een traditie? Wij denken steeds meer. En bovendien kun je altijd je eigen tradities creëren. Tradities ontstaan en ontwikkelen zich door de jaren heen. Je kunt altijd je eigen Valentijnstraditie beginnen door iedereen die je lief hebt op 14 februari een lief bericht te sturen bijvoorbeeld. Je krijgt er ongetwijfeld een hoop lieve berichten voor terug.
Tegenwoordig is het zelfs heel normaal om op Valentijnsdag aan je hele familie te laten weten dat je van ze houdt. Zo is een lieve kaart aan je oude oma ook een heel mooi gebaar, zeker in moeilijke tijden. Het gaat eenzaamheid tegen en zorgt altijd voor een glimlach op het gezicht van de ontvanger van de boodschap. Wat ons betreft hoef je je hiermee ook helemaal niet te beperken tot 14 februari. Liefde en vriendschap kunnen we altijd vieren. Daar wordt de wereld ook een stukje liever en vriendelijker van. En dat hoeft echt niet altijd met allerlei cadeaus. Een briefje, een kaartje, een appje is ook een mooi cadeau.
Maar voor de liefste wil je natuurlijk een speciale verrassing!
Valentijnscadeautjes
Heb je al vaak die chocolaatjes gegeven en staat het huis al vol bloemen? Oftewel, zoek je een origineel Valentijnscadeau? Dan hebben we hier wat inspiratie voor je.
Nachtje weg in de stad waar je elkaar hebt leren kennen
Trip down memorylane. Dit cadeau is uiteraard alleen geschikt als niet-anoniem Valentijnscadeau. Maar hoe leuk is dit? Samen op zoek naar die ene kroeg, terug naar jullie oude huis, of bezoek het eerste restaurant waar jullie samen genoten van een romantisch diner.
Dagtrip naar keuze
Geef een carte blanche, een dagtrip naar keuze. Een dagje stad, een lange wandeling met daarna een etentje, een dagje sauna of iets heel anders? Jullie samen, een hele dag! Hoe fijn kan dat zijn?
Een date zoals vroeger
Wat deden jullie graag? Een avondje bioscoop, uiteten in een (chique) restaurant, een bezoek aan een concert, of iets heel anders? Denk eens goed na waar jullie samen van kunnen genieten.
Echt even tijd voor elkaar! Daar genieten jullie samen van, dus dat zijn natuurlijk de fijnste cadeaus om te geven.
Geef je liever iets wat je echt kunt uitpakken? Denk dan eens aan een mooie vaas met kunstbloemen (die blijven namelijk altijd mooi!), een mooie set kandelaars of een vuurschaal voor in de tuin. Daar kun je nog vele romantische avonden van genieten!
Valentijnsdag, commercieel of niet? Een glimlach op een gezicht is waar je het voor doet!
Wij wensen jullie allemaal een hele fijne Valentijnsdag!