B-living kandelaar Bordeaxy kaarshouder kaarsstandaard kaarsen

Elk jaar denken we hier weer net te laat over na. Tijdens het koken, net voordat de familie komt, ontstaat ineens die stress… de tafel moet nog worden gedekt. En het liefste hebben we natuurlijk alles klaar staan als iedereen binnenkomt. Want we streven naar het perfecte plaatje … Geen stress, wij gaan je helpen. Hierbij een compleet stappenplan en tenslotte nog een paar leuke tips.

1. Hoe creëer ik meer zitplaatsen aan de kersttafel?

Hoe vergroot ik mijn kersttafel?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk op tijd hoeveel mensen je aan tafel gaat uitnodigen. Dus hoeveel plaatsen heb je nodig. Past dit aan de tafel of kom je eigenlijk plaats tekort? Je wilt natuurlijk een beetje ruim zitten en je wilt ook plaats hebben voor leuke versiering op tafel. Met een bankettafel creëer je in een handomdraai 6 extra plaatsen aan tafel. Tafelkleed erover en niemand ziet dat dit een bankettafel is. Bestel deze op tijd zodat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Zorg ook dat je voldoende stoelen hebt. En heb je deze niet genoeg? Vraag je gasten gerust om een eigen stoel mee te nemen. Een soort bring your own chair party. Heel modern! Of zorg zelf voor opklapbare of stapelbare stoelen. Makkelijk neer te zetten en nemen weinig plaats in bij het opbergen.

2. Servies, bestek, glazen, tafelkleed en servetten.

Natuurlijk zorgen we voor voldoende servies, bestek en glazen. Bedenk op tijd hoeveel je nodig hebt. Hoeveel gangen wil je serveren? Wil je tussendoor het servies afwassen of heb je bordjes nodig voor meerdere gerechten? Heb je niet voldoende van een zelfde soort? Geen probleem. Tegenwoordig maakt een mix van serviezen niet uit en geeft dit alleen maar een extra gezellige en informele uitstraling van je kersttafel. Koop op tijd een mooi tafelkleed en leuke servetten. Een dag van tevoren grijp je hier vaak op mis. Placemats doen het ook altijd goed. Of een tafelloper. Of allebei. En als je een extra tafel erbij zet, zorg dan voor twee tafellakens. Als je deze van dezelfde kleur koopt, dan lijkt het net één grote lange tafel.

Hoe leg ik het bestek neer en waar zet ik de glazen?

De etiquette zijn hier duidelijk over.

Sfeervol gedekte tafel met goud bestek en wit porselein

Een bord met hierop eventueel een klein bord. Bestek ernaast. Je legt het bestek van binnen naar buiten neer, maar gebruikt het van buiten naar binnen. Naast het bord het grote bestek voor het hoofdgerecht. Rechts de messen. Naast het mes een lepel voor de soep. Daarnaast een kleine lepel of een mes voor het voorgerecht. Aan de andere kant, links, de vorken. Een grote vork voor het hoofdgerecht naast het bord, een kleine voor het voorgerecht. Linksboven het bord staat de side plate, het broodbordje. Hierop leg je nog een klein botermesje. Rechtsboven het bord plaats je de glazen. Aan de buitenkant een witte wijnglas, daarnaast naar binnen toe een glas voor rode wijn, daarnaast een waterglas. Het servet tenslotte leg je links naast de vorken.

Dit zijn de etiquette. Natuurlijk mag je hierin creatief zijn. En eerlijk is eerlijk, het is ook afhankelijk van de plaats die je hebt op tafel en of er kinderen mee dineren. Dan zijn wijnglazen minder noodzakelijk. Maar kindertjeswijn (druivensap) vinden zij misschien ook erg lekker.

4. Wat zet je als eerste op tafel?

Eerst zet je eventueel een extra tafel neer en plaats je de stoelen. Dan weet je waar iedereen gaat zitten en kun je alles goed ordenen. Daarna volgen het tafelkleed, de loper en de placemets. Vervolgens begin je met de dinerborden, de side-plates (bordjes voor het brood) het bestek en de glazen. Je weet nu precies hoeveel plaats je over hebt voor versieringen. Wij houden van lekker volle tafels. Maar bedenk wel even of je de gerechten uitserveert, of dat je mooie schalen op tafel wilt zetten. Dan moet je daar natuurlijk wel plaats voor vrij houden. Dit is ook weer een beetje afhankelijk van het gerecht. Een grote kalkoen uit de oven of die mooie zalm, zetten we graag op tafel. Dat is al een eye-catcher op zich. Bovendien kan iedereen dan de portie nemen die hij wil en hoef je daarna minder weg te gooien. Het vlees wat nog aan de kalkoen blijft zitten is nog prima voor de volgende dag. Je plukt het vlees en maakt er een heerlijke soep van. Kortom, denk van te voren goed na wat je wel op tafel wil zetten en wat je liever uitserveert. Tenslotte kun je de tafel aankleden met versiering.

5. Hoe versier ik mijn kersttafel?

  • Strooi glittersterretjes of -kerstboompjes op de tafel. Dit geeft meteen een heel feestelijk effect.
  • Plaats een mooi kerststuk midden op de tafel. Dit kan een ronde vorm hebben of een langgerekte vorm. Of maak een mooi kerststuk in een grote vaas en zet deze naast de tafel.

Grote gouden vaas madrid

  • Keep it simple: een paar verse takken kerstgroen in het midden. Heel geschikt hiervoor zijn de overgebleven takken van je kerstboom, takjes hulst uit het bos of een paar dennentakken, liefst met dennenappels. En wat ook een echte kerstsfeer geeft: eucalyptus en rode besjes. Vergeet niet om de eucalyptus even door je vingers te wrijven. Dit geeft een hele lekkere geur!

 

Kerststukje op tafel met gouden kandelaars

 

  • LED lampjes op batterijen. Tegen de tijd dat het kerst is, zijn deze in allerlei soorten en maten te koop. En makkelijk in een sliert neer te leggen, geen stopcontact meer nodig. Ook een goed alternatief voor kaarsen aan tafel. Met kleine kinderen zijn kaarsen soms wat minder geschikt.
  • Zeker in combinatie met kaarsen of lampjes geven deze nog een extra weerspiegeling. Bovendien kun je dezelfde kleur kiezen als de ballen in je boom. Klopt het hele plaatje weer.
  • Kaarsen! Het fonkelende licht van de vlammetjes geeft een extra gezellige sfeer. Kies voor mooie dinerkaarsen in een kandelaar, stompkaarsen op een kaarshouder of leuke waxinelichtjes.

 

 

kersttafel met gouden kandelaars en zwarte kaarsendiverse kaarshouders en kandelaars voor stompkaarsen en/of dinerkaarsen 

6. Muziek

De muziek mag natuurlijk niet ontbreken. Maak van tevoren een spotify lijst aan of haal de oude LP’s weer van de zolder. Je kunt je gasten vragen om hun top10 liedjes in te sturen zodat iedereen ervan kan genieten.

7. Tips voor kleine cadeautjes

Traditioneel gezien krijgen (kleine) kinderen cadeautjes met Sinterklaas. Steeds vaker geven wij elkaar ook cadeautjes met kerst. En laten we eerlijk zijn, iedereen wordt toch blij om een cadeautje te krijgen of te geven? Natuurlijk kunnen we groots uitpakken met allerlei spectaculaire cadeaus. Maar hier willen je graag inspireren met een paar kleine cadeautjes die je heel leuk op je kersttafel kunt leggen voordat iedereen aanschuift. Lieve kleine attenties maken je kerstdiner nog geslaagder. Kies je voor persoonlijke cadeaus? Vergeet dan niet de naam op het pakje te schrijven. Heb je meteen je tafelindeling.

Onze top 7 lieve kleine cadeautjes voor aan tafel

  • Een klein sieraad. Een lief ringetje, een kettinkje, een armbandje of oorbellen. Het hoeft niet van echt goud te zijn, en er hoeven heus geen diamanten in. Tegenwoordig heb je hele leuke sieraadjes voor kleine prijsjes. Kijk voor kidscadeaus eens op de site van funckylife. En heb je genoeg tijd en creativiteit? Maak dan zelf een kralenarmbandje. Zo heb je een uniek cadeautje; persoonlijker wordt het niet.
  • Boeken doen het altijd goed. Een roman, een waargebeurd verhaal, een biografie, een boek over natuur, een stripboek, een puzzelboek of een boek ‘hoe maak ik de mooiste insta-foto?’. Voor ieder wat wils.
  • Een nieuwe voetbal of een ander sportief stuk speelgoed. Kan meteen worden uitgetest tussen de gangen door.
  • Een gezelschapsspel. De klassiekers Monopolie, Risk of Stratego, of de nieuwste versie van 30 Seconds of Vertellis. Wedden dat het spel meteen uit de verpakking wordt gehaald na het eten?
  • Lekkere doucheschuim, bodycreme of een nieuwe fles parfum. Of een plaid om lekker te cocoonen op de bank. Heerlijk!

plaid

  • Denk eens na welke hobby iemand heeft en koop iets bijpassends: een nieuwe bidon voor op de fiets, verlichting om ’s avonds hard te lopen, nieuwe verfkwasten of verf, stiften of kleurpotloden, doosje lego of de nieuwste wandelroutes in de regio.
  • Een persoonlijk gedichtje… een lief klein cadeautje hoeft niet perse geld te kosten. Struin eens op internet en zoek naar leuke gedichtjes. Of nog mooier, schrijf er zelf één. Of een lieve boodschap op een kaart. En wil je het nog mooier maken? Schrijf je gedichtje met mooie handlettering letters.
  • Foto’s! Ja, echte foto’s, op papier. Je kunt ze tegenwoordig heel snel laten afdrukken, rechtstreeks van je telefoon. Maak voor iedereen een setje. Bindt ze gezellig bij elkaar met een lintje of maak kleine doosjes waar je ze instopt. Leuke gesprekken gegarandeerd!
  • Je kunt ook een herinnering geven: samen maken we een mooie wandeling, gaan we een keer lunchen, maken we een fietstocht, gaan we een dagje naar de stad of een keertje zwemmen in de vakantie. Daar wordt toch iedereen blij van? En je hebt er zelf ook nog iets aan.

En wat extra leuk is: pak de cadeautjes in met een leuk papiertje, een glimmende folie, of een neutraal papiertje met een leuk takje groen.

cadeautjes voor op de kersttafel

Wedden dat jij scoort deze kerst?

Ook al hebben we dit jaar waarschijnlijk een andere kerst dan anders, we laten Corona niet te veel roet in het eten strooien. Wij maken er hoe dan ook gezellig dagen van. Ook in kleine groepjes kunnen wij hier erg van genieten. En het voordeel is: met minder mensen heb je meer aandacht voor elkaar.

Wij wensen jullie hele fijne warme en gezellige kerstdagen!

 

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd