Oude restjes kaarsvet kun je bewaren om zelf weer nieuwe kaarsen te maken. Smelt het kaarsvet au bain-marie in een pannetje. Let op dat het water niet kookt, want dan kan het kaarsvet verbranden. Roer het gesmolten kaarsvet door met een pollepel. Daarna kun je op verschillende manieren kaarsen maken.

  1. Doop een kaarsenlint in de pan. Er blijft een laagje kaarsvet aan de lont zitten. Laat dit drogen en doop het geheel dan opnieuw in het kaarsvet. Zo ga je door totdat je de gewenste dikte hebt bereikt.
  2. Je giet het kaarsvet voorzichtig in een mal met hierin een lont. Laat het daarna goed drogen. Je kunt bijvoorbeeld de papieren rolletjes van WC papier gebruiken. Een lont hang je erin door deze aan de bovenkant vast te maken met een klemmetje.
  3. Laat het kaarsvet iets stollen maar zodanig dat je het nog wel kunt rollen. Giet een beetje op bijvoorbeeld bakpapier en leg een lont op de plak kaarsvet. Rol het op tot een mooi geheel.

Een leuke bezigheid en ook nog eens heel duurzaam om alle restjes van de kaars te gebruiken. Veel plezier! Voor extra uitleg check you-tube.